Kayıtlar devamlı olarak editlendiği için blog ismi böyle seçilmiştir ara sıra girip tekrar bakmanızı tavsiye ederim.

1 Mart 2017 Çarşamba

Psycho PassTanıtım

Psycho Pass 1. sezon animesinin incelemesi yorumları tanıtımı...ne derseniz artık.

https://myanimelist.cdn-dena.com/images/anime/5/43399.jpg
Psycho Pass(Anime ilk sezon bitirdim ama bayağı beğendiğim için 2. sezon izlemeden açtım bu başlığı.):

Puanı 
-Hikaye 7/10
-Çizimler 7/10
-Karakterler 9/10
-Karakter gelişimi: 8/10
-Seslendirme/müzikler 7/10
-Plot twist(Ters köşe) 9/10
-Türünün hakkını verme 10/10
9/10

Bunu dinlerken yazıyı okumanız rica olunur




Tanıtım: Diyelim uzak gelecekte bir sistem kurdun, çok ram yiyor ama değdi yaptığın yatırıma. Bu sistem öyle menemen bir şeyki senin duygusal durumuna, verdiğin tepkilere falan bakıp adına bir klasör açıyor. Klasörde animenin ismini de veren kelimeyi yazıyor. Bu saykopass ile sana muhtemelen 700 üst puan üzerinden OÖBP falan hesaplayıp iş öneriyor, hobi öneriyor. KPSS YDS ABS ASD yok. Wow süpermiş diyorsun. Zaten polis abiler var bunların işte saykoları bulanmış yükselmiş iş yapamaz dedikleri avcı köpek dedikleri insanlar var. Ancak olayların içyüzünü öğrendikçe "nan, lan, LAN!!! AMA!!!?" oluyorsun. işte böyle bir sistem içindeki kilit rollerden polisçilik oynayan ekible ilgileniyorsun. Polat alemdarlar havada uçuşuyor. Heyecanlı değil mi?



Dominatör dediğimiz bir silah kullanıyorlar ve bu ne zaman yok etme moduna girse adrenalin akışınızda artma söz konusu. Gerek aksiyon gerek "Lan vuracak mı onu?" moduna girdiğinizden güzel sahneleri var yani. Karanlık bir atmosferde geleceğe dair teknolojiler falan hoş bir yapım. Polisiye seviyorsanız hele böyle boşluğa falan düştüğünüzde acayip sıkıntınızı alır.




siyah beyaz kavramları yok

yapay karakterleri yok

illa dark kasacam havası yok

"neden bunu düşünemiyor?" yok



Gerçekçi tasarımları var. Gerek silah gerek karakter kişilikleri olarak...

Zekalı karşılaşmalar var

Gerektiğinde yumruk yumruğa çarpışmalar var.

Kan vahşet dozajında olduğu kadar travmatik derecelere varacak noktalarda da var

İnsan doğası, toplum pisipisikolojisi var

Beyin yakan bölümler var


En sevmeyecek insan bile bir noktada en az bir karakteri sevebilir. Bu karakteri haklı bulduğu için olabileceği gibi karizmatik bir söz ve ya kişiliğinin temellerine dair bir açıklamadan dolayıda olabilir.
Direk felsefik sözlerle yapılan eleştirmeleride sevebilirsiniz









Hikaye ilerledikçe olan biten sizi duygusal olarak oturduğunuz yere mıhlıyor Bunu için karakterlerle empati kurmanıza bile gerek yok. Artık o noktada "Ya bu adama yapılırmı be abicim" moduna sokuyor sizi.



Animeyi neden sevmeyebilirsiniz?
Şimdi başlangıçta üzerine hikaye yazacağı evreni tanıtmak üzere biraz ağırdan alıyor. Ancak bu sırada karakterlere odaklanabiliyoruzki bu bence iyi bir şey. Yine de tüketim hızının had safhada olduğu bu günlerde genel olarak kötü bir algısı olduğu için buraya yazdım. Bazı bölümlerde düşen bir ses aktörlüğü kalitesi var. Şahsi şikayetim akane'nin sesi. Bu kız ne kadar ciddi olursa o kadar sevdim ama buna rağmen hiç uymamış ortama. Ne sesi ne görüntüsü.


Görüntü demişken genel olarak geleceğin distopük yapısını yakalasa da bazen3D gibi giren sahneler hoşuma gitmedi. Yine de birinin dominatör tarafından patlamasını izlemek genel olarak zevkli. Bazen hikaye gereği gidilen karakter sorunları var. Ama bu biraz tartışmalı. Baktığınızda esas kızımız Akane'nin iş bitirmeye dair eline geçen şanslara bakıyorsunuz ve "lan vur işte!" diyorsunuz ama bir yandan kızın kişiliği bu abi diyorsunuz. Biraz karışık bir durum yani. Ben söyleyeyimde beğenip beğenmeyeceğinize siz karar verin.

Asıl kötü yanına geçmeden önce spoilera inelim

SPOILER
ŞU AN OKUDUĞUNUZ KIRMIZI YAZILARDAN İTİBAREN SERİ İÇİNDEN BİLGİ VEREN YERLER VARDIR. TAVSİYEM ŞU SATIRLARI OKUMAYI BİTİRMEDEN EN AŞAĞI İNMENİZ.

Zaten iyi yanlarını özellikle nokta atışı belirtmeden vermiş oldum. Yani son sözüm zaten 7'nin üstünde not vermem ile daha doğrusu 9 vererek efsane saydığım bir anime olmasıyla veriyorum. Kısaca death note bitirince oluşan bir boşluğu doldurmak için ideal bence. Ama bu şimdi sayıp söveceğim kısımlarını haklı çıkartmıyor.




Şimdi bazı bölümler villian adı altındaki Makishimamıza  bilerek sempati gösterilmeye çalışılmasından rahatrsız oldum. Hep gri giden çizgisinde bu tür oynamalar yapmasını doğru bulmuyorum. Ancak bu Kougami ile karşılaştıklarında birinin kendisi yerine karar veren bir tabancayla dövüşmeye alışık diğerinin berber usturasıyla dövüşmeye yatkın olması sonuca etki ediyor.



Ancak asıl sıkıntı serideki Asıl kızımız akane ve sibil dedikleri lanet sistem.Sistem resmen sibilin üzerine işlem yapamadığı kişileri alıp başa koyuyor. Yani diyorki eğer toplumun uyduğu kurallardan bağımsızsan sen lider olmalısın.

E çüşünüz yani. Git sistemden ayrı olan işte katildir hırkızdır ne bileyim insanları manipüle edenlerdir anarşistlerdir falan bunları al sistemin başına koy çünkü "onları takip edemiyoruz onlar özel onlar ponçik" de.


Ama daha kötüsü gel bunları ana kızımız akane tsunemoriye anlat. Bekle ki "sen en yüksek puan alan kızsın b,z, sevmiyorsun tiksiniyorsun öğ falan oluyorsun bizden ama bu sistemin devamını istiyorsun afferim sana" de sonra bu villianı getirmesini iste. Ama bu kız ne desin evet ya sizden nefret ediyorum ama siz toplum için lazımsınız. Niye? Çünkü onlar yani sibildekiler dediki "yaptığımız zararları şimdi insanlara yardım ederek ödüyoruz bak ne kadar iyilik severiz toplumu düşünüyoruz. Çok düşünüyoruz afferim bize". Bu mudur yani? Lan bizim çekirdek üyelerimizdeki kızdan biliyorum sizin sisteminizi.




Kız alt tarafı gitar telleri istiyordu düştüğü duruma bak. Milleti kafanıza göre istediği şeyden uzaklaştırıp kafeslere atın. Kalan insanlar fare gibi yaşasın. Normal dediğiniz insanlar birinin kafası ezilirken normal karşılasın ve ya aha saykomuz bozulcak bulancak diye birşey diyemesin. Ama bizim sistem iyi.
E iyimiş o zaman insanların beynine çip takın ya dediğimi yapın ya ölün deyin her kararı onlar yerine alın zombi gibi gezsinler ortalıkta?

Son bölümden bahsedeyim nasılsa spoiler kısmı burası. Baba-oğul benzeşmesi mi desem yeni kişilerin gelmesi mi desem. Akane'nin reddetmesine rağmen insanların buna ihtiyacı olduğuna olan inancımı desem? Sonuçta gördük iki maskeli çıktı millet kendimizi koruyoruz ayağına önüne gelene bir tekme geziyordu. O kadar sıkılmışlarki sisteme bıraksan ilk iş asıp kesecekler. Ha gerçektede öyle değiller mi? Neyse yani iyi bitti o buğday tarlası falan güzeldi.


SPOILER SONU

Son söz: Neyse böyle kötü bitirmeyeyim kötü sanılıyormuş sonra :/
Psycho Pass iyidir. Candır. Bütün kötü yanlarına ve sizi zaman zaman taraf tutmaya itmesine rağmen felsefik yapısı, polisiye kovalamacaları, gerçekçi karakterleri ve üstüne sos niyetine aksiyonu ile izlenmesi gereken bir yapım.
Hem de öyle "aa efsane animeymiş hadi bakayım" diye değil. Hani böyle normal seyrinizde izleyecek bir şey bulamazsanızda epik bir şey ister ya canınız öyle bir zamanda izleyin. Fate Zero gibi yani :D

Diğer izlediğim animelere dair spoilersız kısa tanıtımları bulabileceğiniz link ile bitiriyorum konuyu
https://sonsuzedit.blogspot.com.tr/2016/05/anime-tantmlar.html