Kayıtlar devamlı olarak editlendiği için blog ismi böyle seçilmiştir ara sıra girip tekrar bakmanızı tavsiye ederim.

28 Mart 2014 Cuma

Ergo Proxy analiz (SPOILER İÇERİR)



Ergo Proxy analiz açıklama artık her ne derseniz işte.

Tarzım gereği direk konuya girerek başlamak yerine bir kaç ön bilgi ve uyarılarla başlamak istiyorum. Zira aynı şeyleri tekrar tekrar söylemek istemiyorum. 

Her şeyden önce yazı SPOILER içereceği için 23 bölümü de izlemiş olarak gelmeniz tabii ki en sağlıklısı olur. Bırakanlar için söyleyeyim 9. bölümde açılıyor seri :)

Pekala bir bakalım. Öncelikle bu yazının asıl amacının genel olarak seriyi düz bir çizgide açıklamak olduğunu söylemek istiyorum. Bunun dışında çıkarımların tamamının bana ait olmadığını belirterek başlayayım. Yaklaşık 10 farklı kaynaktan-tez yazarken bile bu kadar araştırma yapmamıştım be :D- topladığım bilgileri bir düzene oturtarak bu yazıyı oluşturdum. Sonuçta bunlarda yabancıda olsa fan çıkarımları/araştırmaları olduğu için doğru, yanlış gibi kavramlar mümkün. Kaldı ki Ergo Proxy yapısı itibariyle herhangi bir fikri-iyi, kötü- benimsetmekten ziyade kendine pay biçmen gereken bir anlatış biçimine sahip-genel kanı da bu yönde-. Tam da bu yüzden bölüm bölüm incelemek yerine toplu bir açıklama yaparak başlayacağım. Bölüm bölüm fark ettiklerimi ve sorularımı en sonda paylaşacağım.

Tekrar söylüyorum yazı SPOILER yani serinin ileri ki bölümleri hakkında bilgi içerir. Gerçi seriyi izlemeden neden bahsedildiğinin anlaşılamayacağını söyleyende var. 
Lafı açılmışken-Bir giremedim konuya ama :D- "Herkes izlemesin" "çok düşünülmesi gereken" "belli bir kültür birikimi olmadan anlaşılamayacak/zevk alınamayacak bir seri" gibi yakıştırmalar mevcut. Lafım meclisten dışarı ama bazı kişilerde sanki kendilerinde bu kültür doğuştan varmış gibi konuşmuş. Ben şahsen bu araştırmayı yapana kadar hiçbir şey anlamamıştım seri ile ilgili. Ama araştırdıkça genel kültür konusunda ciddi bir açlık hissettim ve bu serinin bana kazandırdığı şeyde bu oldu aslında.

Yok tamam bu sefer giriyorum konuya :)




Arka plan:
Öncelikle geçmişten bahsedelim. Malum geçmişini bilmeyen...işte ondan. Akıllı okuyucu seni :D
Bütün bu Vekillerden önce insanoğlu teknolojide öyle bir noktaya gelmiş ki Dünya'nın yaşanılabilir bir yanı kalmamış. Bunun üzerine bir tür soykırım sonrası -nükleer çözüm- insan nüfusu da neredeyse son bulmuş. Bunun üzerine Boomerang adında dev bir uzay gemisi inşa edilmiş ve kalan insanların çoğu kendini uzaya göndermiş. Geriye kalanlar için durum daha kötü tabii ki. Bunun gönderisi gayet basit, Nuh'un gemisi olarakta biliyoruz. Dünya'nın iyileşme süresince yeni bir ev aranması da cabası. Uzaya gitmeden önce Vekil'leri yapmışlar aka Proxy. 

Vekillerin görevi Plan B için hazırlık. Kendi şehirlerini -seride geçen adıyla ütopya-kurup orada yapay insanlar yapıyorlar, olur da Boomerang'daki insanlara bir şey olursa diye. Maksat insanlık yok olmasın yani. Dolayısıyla Tanrı olarak tasvir ediliyorlar ki bunun aslına ineceğiz ileride. 
Şimdi böyle yeri gelmişken diyerek konuyu ara başlıklara böleceğim. İlkini serinin neredeyse can damarı diyebileceğimiz Proxy ile yapalım

-Proxy (Vekil)

Uzay gemisiyle Dünya'dan ayrılan insanlık geride 300 tane Vekil bırakır. Vekillerin en önemli ve ortak özelliği anormal miktarlarda enerji barındıran amrita hücrelerine sahip olmaları. Bu hücrelerin getirisi çok. Mesela insan gözünün algılayamacağı hız ve gücün yanında dayanıklılıkları da cabası. Ancak belli başlı yüksek bir enerji ile parçalanıyorlar ki buna özellikle değineceğiz. -Daha şimdiden iki değinilecek konu oldu umarım unutmam :D- belli başlı dedim çünkü Vekillerin kendileri de bu tür bir enerjiyi kendilerine zarar vermeden kullanabiliyor ve bu sayede birbirlerini öldürebiliyorlar. Bir başka zayıf noktaları ise ultraviyole ışınlarına karşı zayıflar. Yani doğrudan güneş ışınları Vekilleri öldürebiliyor ki normalde çok bir sorun değil çünkü dünyanın çatısı dumanlarla örtülmüş durumda.

Arka plana dönelim.
Vekillerin Toki siteleri gibi yapılarından söz etmiştik. Bunun ne olduğunun cevabı tek kelime. Kubbe.
Kubbe aslında bir şehir. Matrix'ten hatırlayalım insanlar doğmuyor yetiştiriliyordu. Bu kubbede de içindeki insanlar oluşuyor. -Buraya tam olarak hangi kelimeyi kullanacağımı bilemedim. çünkü "doğuyor" pek mantıklı gelmedi.- Bu yapay insanlarda otoravları- autoreiv yazanda var- yapıyor ve bir düzen içinde kubbeyi evleri bilip burada yaşamaya başlıyorlar. 
Ancak -bu varsayım şuradan alınmıştır http://ergoproxyexplained.blogspot.com.tr/2009/12/30000-foot-overview.html- yapay insanlar kısır olduğu için kubbe'yi soylarının devamı için kullanıyorlar ki bu vekillerin enerjisini tüketiyor. Bir anlamda kendi kendilerini tüketiyorlar. bu da kaçınılmaz sonuç olarak sonlarını hazırlıyor aslında. Malum Vekil yoksa Kubbe'de yok, kubbe yoksa yapay insanlarda yok.

Evet atladığım bir şey yoksa Arka plan, Proxy yani Vekillerin açıklaması ile aşağı yukarı bu kadar.
Şimdi karakterlere inmeden önce eğer onca SPOILER uyarısına rağmen buraya kadar okuduysan hala yazıyı bırakıp seriyi izlemek için şansın olduğunu son bir kez daha hatırlatmak istiyorum. :) Evet birkaç spoiler yedin ama emin ol o kısımlara gelene kadar unutacaksın merak etme :D
Hala benimle misin? Pekala karakterlere iniyorum o zaman
.
.
.
Az açıl...Az daha...tamam o kadar uzaktan bakmana gerek yok.

Vincent Law -Ana oğlan...y-yani karakter.-


bu yalama saçlı vatandaşla alttaki adamın aynı kişiler olduğu sizi şaşırtmadıysa seriyi bırakabilirsiniz :D
Vincent Law yani Pino'dan sonra serinin başına gelen en iyi ikinci ve ya üçüncü-kişiye göre değişir :)- şey.
Mercek altına alalım. Vincent Law orjinal Ergo Proxy'nin-aka Proxy I- gölgesi olarak geçen şahıs. Gölge kelimesi biraz akıl karıştırıcı o yüzden el yapımı ikiz olarak açıklamak bana daha doğru geliyor. Ama tek kelimeyle gölgesi evet. Proxy I Vincent'i kendi güçlerini kullanabilen ve kendi sorumluluklarından uzakta bir hayat yaşaması için yapmıştır. Tabii kubbe vatandaşlarının güvenliği ve başarısını sağlamakta cabası.
Ancak seride kullanılan cümle olarak tanımlamak gerekirse "kendisi mükemmel olmadığı için yarattığı insanlarda mükemmellikten uzak" bu yüzden kubbeyi terk edip koltuğuna da vekaleten-yok kelime oyunu yapmıyorum bir metafor var burada :)- Donov Mayer'ı bırakmıştır. Peki nerelere gidersin ey Vekil? Mosk'a tabii ki. Neden? Aşk acısı be abi :D 
Proxy I aşkı Monad'ı -aka Proxy XIII- görmek üzere Mosk yoluna düşer kısaca.
Şimdi sizi taraf tutmaya yönlendirmemek için biraz robot gibi anlatacağımdan önden biraz espiri denemesi yaptım idare edin. Romdaue yani bizimkilerin kubbesindeki yetkililer Proxy I'in ayrılışını kendilerini terk etmek olarak görür ve Mosk'a savaş açar. Amaçları Proxy I'i geri getirmektir ve bu uğurda Mosk'u yerle bir ettikten sonra bir adet Proxy'i geri getirirler.Ama bu vekil Proxy XIII aka Monad'dır. Donov, aşkı Monad burada olduğu için Proxy I'in de geleceğini farz etmiş/planlamıştır.

Bu saldırıda Monad ciddi bir şekilde yaralanmıştır. Bir gözünün gözükmesi ve alçılı boynu gibi yaralı bereli halinin sebebi budur. -Şuradan alınan varsayım ancak pek çok kaynakça seride olan bir şey olarak görülüyor. Neden varsayım dediğimi açıklayacağım http://www.gamespot.com/forums/offtopic-discussion-314159273/ergo-proxy-explanation-spoilers-27031435/- Monad'ın yaralanması ve kendinden alı konulması Proxy I'i üzüntüye boğmuştur. Ayrıca sorumluluklarına bağlı kalmak istememesi sebebiyle Vincent Law'ı ortaya çıkartmıştır. Vincent Law ise Mosk'a gidip hafızasını tazeledikten sonra Monad'ın elinden alınışından dolayı kendini intikam arzusuna kaptırıyor ve bu yüzden geri dönüyor.

Şimdi biraz daha genel olarak karakterine inelim. Genel olarak iki kişilikli bir portre çizen Vincent Law'ın bu çeşitliliğe rağmen animelerde çok sık karşımıza çıkmayan bir portresi var. Sadelik. Gerek kişisel gerek görünüş olarak. Ancak bütün bu sadeliğinin asıl can alıcı kısmı son iki bölümde öğreniyoruz ki kendisi hakkında öne sürülenlerin hepsi bir yalanmış. Hafızasını kaybetmiş bir vekil değil aksine o anılara hiç sahip olmamış bir gölge sadece :) 
Şimdi anladınız mı bir paragraf önce neden gerçek diye gösterilene varsayım dediğimi. Eğer anılara sahip değilse bütün bu intikam hırsı nereden? Noluyoruz demezler mi adama? Kaldı ki bu konuda ne desem boş çünkü son 3 bölüme bağlı olan pek çok şey gibi bu da kişinin istediği tarafa çekmesine olanak sağlayan bir gerçek. Benim ki bu, sizinki farklı olabilir. Zaten Ergo Proxy'nin yaptığı da başta dediğim gibi kendi çıkarımlarınız değil mi? :)

Lafı açılmışken şu Proxy I mevzusunun bir başka gerçek/varsayım karışımına bakıp 1. Vekil konusunu kapatalım. -http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20081022155949AAjSLJj-
Proxy I asıl savaşını yaratıcıya -bunu bizim bildiğimiz yaratıcı manasında mı yoksa kendisini yapan ve uzaya çıkmış insanlarımı kastederek söylemiş anlamadım- karşı yapmak niyetindedir. Bu yüzden seride geçen ismi "beşik" -aslında "tavşan" ki Hz. Musa'nın beşikte yolculuk yapmasına bir gönderme içerir.- ve Re-l ile yolculuk yapması uygun bulunmuştur.
Şimdi iyi güzelde bu Vekillerde duyguların olduğunu görüyoruz. Ne iş demezler mi adama? Burada son bölümler önemli. Ne dedik? Vekil bütün bu sistemi başlatan ve sürdüren kişi. Yani Proxy yoksa sistem de yok hiçbir halt yok. Şimdi buradaki tezatlığı açıklayayım anlamadıysan da kafan karışmadan cevabını al. Yani cevabı alınacak soru nedir? Vekil neden istenmiyor? 
Cevap oldukça basit aslında. Uzaya çıkmış insanlar Dünyaya indiklerinde kendilerinden başka hiçbir şeyin var olmasını istemiyor. Bir kaç hatırlatma yapayım şimşek çaksın kafanda. Armita hücrelerini güneş ışınları yok ediyordu ve Vekil yoksa sistem ve içindeki her şey yok oluyordu. Madem yok olacaktı neden yapıldı? Asıl amaç bu izlediklerimizin olması değil ki zaten, bu izlediklerimiz Plan B. Çaktın değil mi köfteyi? 
Şimdi bu uğurda yapılanlara-bunlar da varsayım- bakmak üzere merceğimizle oynuyoruz.
1) Vekillerin kalbi(kokoro). Uzun süre yalnız kalmalarının sonucu olarak her Vekil kendine bir eş bulma ihtiyacı hissediyor ve bu durum bazı psikolojik sonuçlar doğuruyor
hayalperestlik: Vekiller kubbelerini terk ediyor ve ya başka Vekilleri arama eğilimine girişiyor.
agresiflik: Ya kafayı yiyerek kendilerini yok ediyorlar ya da başkalarını öldürmeye başlıyorlar. İkisi de kubbeleri için bela demek. -ki bu bir anlamda günümüz Tanrı tanımlarına göndermeleri içeriyor anlaşılan "Neden savaşlar var?"- Ayrıca bu bizi bir sonraki sonuca götürüyor 
2) Vekiller diğer Vekilleri öldürmeye programlı. Bu da yine uzaydaki insanların geri dönmeleri durumunda Dünyada bir şey kalmaması dalgası yüzünden aslında.

Hemen Re-l'e giriş yapalım madem -İsminin pek çok söylenişi olduğu dikkatimi çekti Re-l Real hatta Lil diyen var.- Soyadının Mayer olduğunda anlaşalım :D

Real Mayer -Ana kızımız-


Son bölüm açıklamasına geçmeden bir hatırlayalım kim olduğunu. Donov Mayer'in torunu olan mavi rimelli kahramanımız Bureau isimli istihbarat örgütü tarafından Cogito virüsü hakkında araştırma yapmak üzere görevlendirilmiş bir dedektif. Amy Lee ile olan benzerliğiyle adını duyurmuş yapımcılarda kızın adı Evanescence olmasın Real Mayer olsun demiştir :) Ayrıca kendisi izlediğim bütün animeler içinde en gerçekçi kişiliğe sahip kızdır. Yani çok cool olmasına rağmen elini attığı her işi beceren biri değil, ama işinde iyi. Misal otoravlara ateş ederken iyi ama biri gelip duvara yapıştırdığında korkudan donakalma gibi tepkileri çok doğal kanımca.  

Hakkında söylenecek pek çok şey olduğu aşikar ancak buna bölüm bölüm bakarken değinmek istiyorum. Hem vekil kısmında yeterince şey söyledim zaten. O yüzden şu açıklamayı yapıp Pino'ya geçeyim. Kendisi Monad'ın klonu olup Deadelus tarafından yapılmıştır. Deadelus, beyaz saçlı Re-l ile mavi rimelli Re-l'i değiştirmeye kalkmıştır çünkü kendisini sevmesini istiyor. Ancak Monad'ın aşkı Proxy olduğu için kendisine ilgi duymamıştır. Vincent neden beyaz saçlı arkadaşı Real diye çağırdı? Çünkü Monad aslında gerçek ve tıpkı Proxy I in adının Ergo olması gibi Beyaz saçlı Re-l'in adı Monad. Ben anlatamadım sanki burayı ya :D

Pino-Ana otorav...oha yeni kelime türettim-

Hakkında söyleneceklere karar veremediğim bir başka karakter. Baba olarak tanımladığı Raul ile olan ilişkisine inebilirim belki.-Aha başladım yine kafamdan geçenleri olduğu gibi yazmaya :D- Kendisi hakkında şunu söylemem gerek, bir çocuğun duygularına ve bir yetişkinin aklına sahip. Aslında animelerde uyuz olduğum bir durumu kurtarıyor buradan. Abi onca kan gölünün travmatik derecede olayın ortasına çocuk sokulur mu yahu-bknz: detective conan- Ne bileyim "abi anime bu" diyebilirsiniz ama ben uyuz oldum. İyi oldu bu bakımdan yani.
Bir de Pino isminin Pinokyo'ya gönderme olduğunu söyleyeyim. Ama ondan daha tatlı :D

Bu arada aklıma geldi Cogito virüsü ile ilgili neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz fark ettiniz mi?

Şimdi bölüm bölüm bakışa geçebiliriz :)
bölüm 1- Awakening
"Acı ve utançla doluyken içim, 
ne büyük şans kapanması kulaklarımın ve gözlerimin,
Bu yüzden, fısıltıyla konuşun,

Huzurumu bozmayın benim."-michelangelo
ninja kaplumbağalardan olan...ha pardon sanatçıymış bu -:D-
Evet bölüm bölüm analiz zamanı. Daha başlar başlamaz gelen bu arkadaşın şiiriyle başlıyor anime. 
Şiir o zamanlar yazılan pek çok edebi eser gibi birebir çevirisi pek mümkün olmayan dizelerden olduğu için bulabildiğim en iyi çevirisi ile koydum buraya. Kısaca bölüm bölüm analizi nasıl yapacağımdan bahsedeyim. Genel olarak olan biteni bütün seriyi izlemiş biri olarak anlatmamdan ve farkettiğim detaylardan bahsederek yapacam. Elbette bu detaylar asılsızda olabilir ben de kendi çapında eğlenen biriyim sonuçta :D Bir de arada cevabını bulamadığım sorular da olacak. Hazır mısınız? Buyurun önden girin

->Vincent'in kimliği ile ilgili ilk ipucumuzda motordan düştükten sonra proxy formunda gözükmesi imiş :)
->Re-l'e ilk bakışımıza gelelim. Gördüğümüz üzere Raul yeni güvenlik başkanı olmuş ve kilit altındaki Monad kaçıp otoravlarla dövüşen bir sivili haklamış. 
->
->

 8:37'den ilgimi çeken bir ayrıntı. Ne kadar bilinçli bilmiyorum ama dikkat ederseniz iggy'nin gözleri kırmızı...Yani virüslü otoravların peşine düştüklerinde mi kapmış virüsü?
lafı açılmışken. Cogita kelimesinin tam manası "düşünüyorum" demek. Yani düşünüyorum öyleyse varım felsefesini benimsemiş insan kontrolünden çıkmış otoravlar.
->
bu da iggy nin baştan beri virüslü olduğunun bir başka kanıtı kanımca-birinci bölümde sırf buna bakmış gibi oldum sanki :D- Re-l'in yaralı monad tarafından saldırıya uğraması-saldırıya uğramak?- sonrası karşılaştığı bu sahne başka neden olabilir ki? Nereden kaptı resimdeki otorav virüsü sorarım size?
->Sonra Raul'un heykellerle olan muhabbetini görüyoruz. Monad'ın insan kıyımı yaptığını ve yakalanması gerektiği görüşülüyor-doğru mu anladım?- 
Heykeller ve şiir aslında başlı başına incelenmesi gereken bir konu ve michelangelo'yu araştırmak daha mantıklı bunun için. Gerçi bu başlığa gelene kadar zaten başkalarının paylaşımlarında ne olduklarını öğrendiğinizi tahmin ediyorum.
->


Bu sahnede ilk izlerkende acayip kıllanmıştım iggy'nin duruşuna konuşmalarına falan. Nooluyoruz demiştim şimdi düştü :D bakın yine cogito virüsünün temsilcisi kırmızı gözler. Sanırım iggy başından beri monad Re-l ilişkisini biliyordu...
->


Bakın burda ne varmııış. Şu suç mahilini izlerken Re-l'imizi izleyen yaralı Monad peşinden Re-l'i bırakan iggy'ye ters yönde Vincent'in motorunu görüyoruz. Tesadüf mü? Hiç sanmıyorum!!! :D
->

dududuuum! Böylece bütün bu sahnede açığa kavuşmuş oluyor sayın seyirciler. Gerçi hala Re-l'in gözyaşlarının korkumu yoksa DNA'sındaki Monad mı olduğunu çözemedim ama ergo proxymizin gözyaşlarına tanık oluyoruz burada.
Bir de bu var

ergo proxy'miz ne kadar da mutlu yaralı monadı gördüğüne değil mi? Peki ama bu proxy gölge mi yoksa orjinali mi?


Bölüm 2-Confession

Hemen opening öncesi bir açıklamayla başlayalamadan önce yazıyı güncellemeyeli bayağı olduğunu hatırlatayım :D Ama güzel yazı yazmışım hatırlattı herşeyi :P

bu bölüme zaten anlaşılacağını düşündüğüm bir şey söyleyerek başlayayım
->

Ana kızımız Re-l "evinde olan olaylarda kimin parmağı var" için bütün göçmenlere falan baktırılıyor ve evdeki kamera kayıtları falan silindiği için yalancı muamalesi görürken 141 nolu göçmenin kendisini baygın biçimde evinde bulduğu bilgisini alıyor.

->
Bu sahnede parmak basmak istediğim nokta iggy'nin "psikoloji" diye çevirilen kısımda "kokoro" demesi. Japonca kültürünü düşünürsek hikayede değil belki ama gösterilmesi gerektiğini düşündüm
Tabii Real buna bayağı tepki gösterdi 

->

Raul'un vekil avında olduğunu görüyoruz burada. Real'in peşinde olduğunu bildiklerinden bahsedip "raporları nasılda sildik ama hehe şincik kimse Real'e inanmaacak" modundalar

->


Ehe kız akıllı yahu :D
Daedalus -yazamıyorsanız tavsiye Dead=ölüm daed diye yaz, Alus=nazlanmak- yani biricik çocukluk arkadaşı ve doktoru bile kendisine inanmayıp hayal görüyor falan deyince vatandaşı yollayıp ekrana bakmıştı. Ve gelen sayfaya bakın. vekillerden ve amrita hücrelerinden bahseden bir yazı

->
Ana kızımızı gözetim altına almak istedikleri için heykelleri ve isimlerini Real'in ağzından teker teker duyduğumuz ve gördüğümüz sahnede nedense ilginç bir detay fark ettiğim için bu sahneyi seçtim koymak üzere.
Real bu vatandaşın torunu olarak geçiyor. Torunu. Torun hani çocuğunun çocuğu. Düştü mü? Neyse ben her halükarda söyleyecem. Yazı da ne demiştik. Bu vatandaşlar kısır. Bu yüzden bir yetiştirilme durumları var vs vs
Peki monad'ın lezzet ikizi nasıl oluyorda bu vatandaşın torunu oluyor? Daha farklı sorayım Raul'un bile bir bebek beşiğinde çocuğu var. O zaman kısır değiller mi? Ne iş bu çocuk o zaman?


Ya o yazdığım teori çürüdü ya da fark etmediğim bir ayrıntı söz konusu.

-> 
Raul'un bu kareleri otorav'ından saklama ihtiyacı hissetmesi bana tuhaf geldi açıkçası o yüzden koydum ama bakın burada ne diyor. Seriyi ilk izleyişinde bu ayrıntıyı yakalayan yoktur bence :)

->

Eveet oldukça can alıcı -kelimenin tam manasıyla- bir sahneye geldik.
Alınacak çok caps var o yüzden 2. bölümü açıp bir daha bakın bence ben temsili bunu koymakla yetinecem.
Şimdi ne görüyoruz? Raul pek sevgili eşi çocuğu ve ana otoravımız Pino ile buluşmak üzere alışveriş merkezine geliyor. Anncak sorgulanmadan çıktığından beri kendisini takip eden yaralı proxy ana oğlanın peşinde. Nasılsa kendi yaptıkları ve yapabilecekleri insanlara kıymak konusunda da bir sorunu yok görüldüğü gibi. 
Raul'un gözü önünde karısı ve çocuğu katlediledursun. Burada sanırım cogito virüsünün başlangıç noktasına dair bir ipucu var. Verdiğim kareden ilerleyen sahnelerde vekiller Pinoyu yollarından çekip kovalamacalarına devam ederken Pino'nun dizleri üstüne çöküp dua etme pozisyonu aldığını görüyoruz. 
Bir dayanağı olmayan teorim ise serinin deyimiyle yaratıcının elinin dokunması ile otoravların düşünce gücü -cogito virüsü- kazanıyor olduğu.
Raul'un otoravı kendisini sarsıp ne psikolojide olduğu belli olmayan arkadaştan emirler aladursun biz devam edelim

->

vee bölümü bitirmek istediğim sahne. 
Real bir patlama olmuşçasına yıkılmış apartmanına geri döner ve bakın ne bulur. Kolye üstünde numara aslında kendi kolyesini bulduğunu gösteriyor ve örnek vatandaş olan Vincent'in üstüne kollarını açarak yavaşça ilerleyen yaralı monad ile birkaç adet karizma puanı almış Vincent ile bölümü kapatıyoruz 


Bölüm 3 - Mazecity

->Bölümü Vincent'in metroda gördüğü rüya ile açıyoruz ki sanırım bahsettiğimiz herşeyi gördüğü rüya bu. Rüya demekte çok doğru değil sanki


Gördüğünüz üzere nükleer çözüme gönderme olarak uçuşan parıltılar arasında asıl proxy olan ergo proxy'i görüyor. Daha doğrusu göremiyor ve yüzünü görmeye çalışıyor. Malum anıları konusuna uzun uzun değindim.

->
 Raul otoravı dahil ailesini kaybetmenin acısıyla takıladururken Pino'muzda evine gelen yabancılardan kaçmakla meşguldür gördüğümüz üzere. Yabancı dediğim tabii kendisine göre sonuçta bunlar çalışan.

->

Bir de Real apartmanında bulduğu kolyeden sadece Vincent'te gördüğü için saplantılı sevgililer gibi tekrar tekrar Vincent'i ararken bakın aradığı adam virüslü otoravlardan kimle karşılaşır. Hatırlarsanız virüslü otoravların belli bir rota takip ettikleri geçmişti. Görüldüğü üzere ana oğlanda bu rotada

->Eh nihayetinde Pino vincent'i kurtarır. Real'in peşinden gelen güvenlik birimi mekanı basar ve bölüm biter

bölüm 4 -  Futu risk
bu satırları hasta bir şekilde sıkıntıdan patladığım bir anımda yazıyorum.
Şey gibi oldu "sen bu satırları okurken ben çok uzaklarda olacağım" :D halbuki amacım diğer yazılardaki kadar dikkatli olamayacağıma dair uyarı idi.
Neyse
-bölümü bu sahneyle açıyoruz. 
Burada asıl dikkat çekmek istediğim husus Vincent gibi ütüyle yumurta pişirdiği bekar evinde neden kişisel eşyalardan simetrik bir şekilde iki tane olduğu?
Buna ana oğlanımızın proxy kişiliği yorumunu getirmek beni tatmin etmedi açıkçası. Bu soru cevaplayamadıklarımdan biri olarak kalsın


-Vincent 10 günlük komasından çıkmış ana kızımızda virüslü otoravların kaçış rotasını takip ededursun şu cümle ile serinin bir gerçeğe felsefik yaklaşımını görüyoruz

 vincent: o şehirdeki herşey yalan
karşılığında aldığı cevaptan ziyade şu kuklaya dikkat çekmek istedim. Hatırladınız mı? Sonra gelecez ona da :)

-

şu sahneye ingilizce bir isim koy deseler "ugly truth" derdim kesinlikle.
Pino nun bize "yerim seni" dedirten anlatımı sayesinde ne öğreniyoruz. Romdeu nun bir kubbe olduğunu

Zaten bu bölüm en genel olarak şu cümlelere adanarak yapılmış
"yalanlarla gelen mutluluk mu? gerçeklerle gelen mutsuzluk mu?"
o yüzden zırt pırt mutluluk yalandır gerçeği öğrenince bu seni mutsuz eder gibi cümleler görüyoruz

-
 vaay şu bir göz kırpmalık sahneye bakar mısınız? Bu pis tebessüm ne Vincent? Hem de bir devriye robotunu hakladıktan sonra?
bölüm başındaki çift kişilğe gönderme mi acep?

O değilde millet ne rahat karşıladı yahu. Böyle mangal başı muhabbeti gibi "başımıza iş açar mı" falan dediler...
Neyse Quinn bir otorav gövdesi ile ana oğlanın yolculuk edeceği tavşanı hazır eder hale getireceğini de öğrendik bu arada


bölüm 5 tasogare anımsama
-
Yıldızlara bile gidebilen bir davşan. Quinn'nin gemi adını tavşan koymasından kaynaklanıyor olsa gerek :)

-
 Arabulucu gören masum köylü :D

Bizim Hoody Vince'i linç etmesinler diye yalanları har vurup harman savurunca ve bunların yalan olduğunun farkında olan Quinn'i kimse takmayınca doğal olarak gelen ilk kişiye arabulucu muamelesi yapılacaktır değil mi?

Bu sahneyi pinogilin yaramazlıklarını da görelim diye koydum :D

-
 "dünyadan bir habersiniz küçük hanım"

bunu ben gibi ikinci kez izliyorsanız burada aynen şöyle yapmış olmanız gerek "OOOOOoooooooo!!!!"
ana kızımız Deadalus ile dışarıdaki insanlarla görüşme konusunda bir konuşma yapınca Hoody'nin önünde muhabbet bambaşka bir yere gidiyor bu andan itibaren


-
Burada Real'i şaşırtmaya çalışıyor Hoody amcamız ama Real cool kız :D 
Ancak dikkat çekmek istediğim nokta bahsettiği şeyleri yapabilecek Proxyler olması gerçektende. Peşi sıra gelen Pinogilin kukla ile oynadığı sahnede aslında Hoody nin yüksek ihtimal olan biten hakkında en fazla bilgiye sahip kişi olduğunu söylemek abes kaçmaz herhalde.

-

-
Eveet gelen "temizlik" -elimle de tırnak işareti yaptım burada- ekipleri ortalığı kan gölüne çeviredursun biz şu noktaya bakalım. 
Proxy olarak çifte kurmu olan ana kızımız ve ana oğlan bir devriye robotuyla kapışırken vincent uçurumdan düşer.
Ancak...
 ...malum arkadaş olarak çıkar :)

-Real kubbeden çıkan herkes gibi bir virüsle hasta oladursun biz şu sahneye bakıp üzülelim :(


bölüm 6 domecoming kubbeye dönüş geri dönüş
-
 sonunda kuklanın nereden geldiğini de görmüş olduk

-
Bu laf herhalde serideki en sevdiğim laftır. çünkü çoğunluk her zaman haklı değildir diyor ki bu çoğunluk tarafından kabul görür...buradaki ironi ekmeğe sürülecek kıvamda

-
Real de çocuk olmuş deadalus saolsun gördüğümüz kadarıyla.
Adam telefon sapığı gibi dadanmış malum.


-
 yaa neden acaba :)

-
Timothy öldü değil mi? Hani Quinn'nin çocuğu. hani Quinn bu yüzden biraz dengesizleşti. Ama pino bir tane daha aramaya çalışıyor. Çaktın mı köfteyi? Akıllı okuyucu seni :D 

Bu arada bana çakan şimşeği yazayım. Olaylara pinonun gözünden bakmaya çalışıyorum zira en objektif olduğu için en sağlıklısı o.
Neden? Çünkü bir robotun gözleri, bir yetişkin beyni ve bir çocuğun masum duygularından daha samimi ve daha gerçek bir yorum olamaz :) 

-
Bu sahne çok iyi ya. Şansıma altyazıda uygun geldi çektim.
Quinn vincent için kızdırmayalım diyor. Ama milletin tepkisi malum, peki bu çok manalı tebessüm ne :D

-
Bu sahnede olan pek çok şey var. Real hasta ve Hoodynin dediğine göre Quinn ana kızımızı romdeau peşlerine düşerse kalkan olarak kullanmak niyetinde
Tabii ki bunun için canlı olarak ihtiyaç var ki bu yüzden virüs için olan aşıyı verecek.
Ama hoody başka bir ihtimale dikkat çekiyor "ya aşı sahteyse?"
O zaman en mantıklı çözüm önerisi bu. Beraber romdeau ya dönerler Real iyileşir kendisi ideal vatandaş olur ve burada olanları unutur
Peki böyle mi olacak? :)

-
 gökte ararken yerden bulunduk

-
 Hemen açıklayayım adını bilmediğim figüran anime karakteri abicim
Şimdi Reali kubbeye götürmek gerek diye AHT midir ne zıkkımdır onu bir yerden aldılar. Deadalus aklınca artizlik yapıp "Vincentin geldiğini söylemeyin" dedi. Raul ise Deadalus'un sakladığı çıkarımını çözümleyip tavşan dedikleri gemide değil AHT ile geldi dedi. Sonuç? Devriyeleri geri çektiler verilen 3-4 zaiyattan sonra...

-

 "pino yalnız hissediyor, Quinn"
Evet Raul vurdu ve gol sanarken tek bölümlük plot twist yaşıyoruz ve öğreniyoruz ki Deadalus'un tek derdi Realciğini almakmış. 
Hoody tavşandakiler için kendini feda eder ve Quinn gibi bir ablayı kaybederek aşının alkol olduğunu öğrenir ve bölümü bitiririz


bölüm 7 re-l124c41+  

bölüm başlığı aralarına boşluk koyalım. re-l 124 c 41+ 
ehe :D

-
 Kubbenin çevresine yaydığı sıcaktan uzak mermilerle ölmekten kaçan grup soğuk ve psikolojik çöküntüyle birer birer düşmeye başlar.

-
 Bilmediğimiz için yakalayamadığımız ayrıntılara bir yenisini ekliyorum. Real o virüsten nasıl kurtuldu dersiniz? 
Armita hücreleri ile.

-
 "Varlıklarımızın iç içe geçmiş olduğu gerçeği Vekil'in kaybolduğunun kanıtıdır. Vekil kubbe'de değil."

-
Aa ne varmış burada Real yahu. Proxy nin 2 kere gördüğün el izi mi varmış. Bak seeen. Neden dersin :D

-
 Şu kubbedekiler kısır muhabbeti buradan geliyor herhalde. Ama o zaman timothy'i nasıl açıklıyorsunuz?

-
Nedeni ne olursa olsun çıkan sonuç bu o muhabetten. Ama Real karşı çıkıyor. Dışarıda yaşayan insanlar var. Demek dışarıda yaşanabiliyor. 
O zaman neden böyle bir kubbeye hapsolmak için bunca zahmetle uğraşılsın ki? 

Aklıma geldi Daedalus neden Real'i dışarıya yollayıp onca şeyi görmesine neden oldu ki? Yani kimse bilsin istenmiyor anladığım kadarıyla.

-
 ana kızımız dedesiyle konuşmaya gider. Heykellere hesap verir bunun yerine.

Bu sırada ana oğlanımıza döneriz ucu bucağı olmayan ve ne hayvan ne bitki hiç bir şeyin olmadığı topraklarda ilerlerken yanlarındaki insanları gömüyorlardır

-
 Bu simgeyi bu kadar kapsamlı yeni görüyoruz. Kubbe ve üretilen kubbe vatandaşlarının temsili

-
 Burada da mosktan gelen monad üzerinden gerçeklerin bir kısmını duyuyoruz Daedalustan. vekil ile ilgili yazdığım pek çok şeye değiniliyor kısaca.
Şöyle bir eklemede bulunayım. İnsanlara otoravlar nasıl geliyorsa Vekillerin gözünde de insanlar o şekilde. Bir tür robot. Yeniden üretilebilir.
peşi sıra herkesi gömmüş olan Vincent yola devam ederken Real için bir sahte ölüm belgesi yapılıyor bu arada


bölüm 8 shning sign parlayan işaret

-
Yiyeceği tükenen Vincent mosk yolunda ilk kubbeye varır. Otoravlarla savaşılan bir yer. 
Ana oğlanımızın iştahla yediği konservelere bakan pinoyu koyuyorum temsili olarak. Neden? çünkü çok tatlı

-
Pino kağıt askerlerin oraya gelmekten bahsetmişti. Bu çizimli kitabı nereden almışlardı hatırlıyor musunz? :)
Pino olayı çözmüş geldikleri yerin bu sayfada geçtiğini anlamış. 

Ancak kubbede işler darma duman. romdeau gibi otoravlarla birlikte bir yaşam yerine onlarla bir savaş var. Bu her zaman böyle değildi ama...neyse gelecek bölümlerde öğrenecez olayı

-
 sağ alta bakarsanız pinonun parıl parıl-pika pika- diye tarif ettiği şeyin ne olduğunu anlamak çokta zor olmasa gerek :)

-
 eh bir kubbede iki vekil olunca böyle garip esameler mümkündür :D 

-

 ne sahneymiş be yakalayana kadar space tuşuna tecavüz ettim :D
bu sahnenin benzerini ileriki bölümlerde görecez. Ama bu kadar yazıyı okumuş biri olarak ne olduğunu hatırlatayım dedim.
proxy'lerin birbirini nasıl öldürdüğü...
tabii bu sadece bir anı gibi görünüyor

-
 görüldüğü üzere bir roket bile bir proxy'i öldürmeye ve hatta yaralamaya bile yetmiyor.

-
ay ışığının vekili ile tanışın.
deli gömleği giydirilmiş kadının üstüne düşürdüğü helikopterle inerkene

-
 karşılaşmaları bile heyecanlı değil mi? Ne de olsa buna programlılar. Birbirlerini de öldürmeye

-
 üstünde tek göz olan maskesi düşünce artık ölüm vekili işini daha rahat yapabilir. Ö-öldürmekten bahsediyorum yanlış anlamayın hemen <.<

-
üstteki sahneyi birazda bu resimle karşılaştırmak için aldım. Sanırım burada hani bizim ergo proxy gibi bir vekilin vekili durumu var.
Yoksa deli gömleği giymiş kadının bildiklerini başka türlü açıklayamıyorum. Fikirlere açığım gerçi

-
 kağıt askerler :)

-

bu fondipçi vekilin gelmesiyle kapatıyoruz bölümü


bölüm 9 angel's share meleğin/parçacığın aydınlığı
-
Moska giderkene bir vekil halletmiş olan Vince ile devam ediyoruz. Burada görünüyor ki bir bölüm önceki kubbeye saldıran otoravlar var burada. Zaten pinoda fondipçi abiden tırsıyor.
Gel gör ki Vince'de bir sorun var :)

-
Şimdi de senekisu ve fondipçi abinin aşk hikayesini dinliyoruz çünkü benzer bir durum monad-Real- ve ergo-vincent- arasında da var. 

-
 ehe :)

-
Bu resimde herşey açığa çıkıyor
öğreniyoruz ki halos ve asura tek bir şehirdir. Halosun vekilini öldürdü ana oğlan. Asuradaki "şovalye" olarak geçen otoravlar temizlemiş bütün şehri insanlardan.
o askerler falan kağıt askerlerdi denildiği gibi. Ne demiştik pinonun sözlerine dikkat :)

-
 "mosku hatırlamıyorsun. Öyleyse bunun anlamı..."
vincent gerçeklerle yüzleşiyor fondipçi abi tarafından :D

-
 çözdü olayı. Tabii ben ilk izlediğimde teknolojiye bakıp bir tür makine gibi düşünmüştüm monad'ı :D


"büyük bir zevkle haini öldürecem"
aydınlığın vekili doğal olarak mantıklı bir sonuca ulaşır. şimdi burası önemli
monad ana oğlana aşık diye onun anılarını alınca bunu kaldıramaması gerekir. Bu kadar büyük bir şey yapması bu Vekile aşık olduğunu gösteriyor
Ancak animenin sonundaki Vekilin vekili mevzusu durumu açıklıyor. Yani aydınlığın vekili mantıklı bir sonuç çıkardı ama Vincent Vekilin vekili olduğu için o anılara hiç sahip olmama durumu var. Tabii sonuçta manitasını öldürdü ki bunu yapmasından ziyade-çünkü temelde buna programlılar- bunu yapmasında hiçbir hatırası olmaması ona hain damgası yapıştırtıyor. 
Ama gel gör ki hafızası yok onu suçlayabilirmisin o zaman? Ortamdaki haklı haksız kavramının ne kadar belirsiz olduğunu görüyormusunuz? :) çok iyi bence 

-
Eveet vincent te ilk defa izleyenlerde ana oğlanın bir Vekil olduğunu öğreniyor ki aslında ana güç kaynağının ana kahramanda çıkmasına uyuzumdur
Ama ergo proxy bunu böyle güzel bir şekilde yaptı işte :) 

Gelgelelim resimdeki soruya. O kadarda değil be fondipçi abi... daha iki tanecik Vekil harcadı :D ikisi de hatun gerçi


-
Aşkını ve anılarını kaybetmekten bahsedilince ana oğlanın Vekil modunda gördüğü görüntü

-
 onca ateşinn nereden geldiğini merak etmişsinizdir belki :D açıkça görülen tek sahne bu.

-
 dududuuuum!!! ölüm vekili. İşte bu yüzden.

-
 ehe :D


bölüm 10 saytotropizm/varoluş
-
 :D hani kıçımın vekili diyecekte japoncada karşılığı yok
Neyse önce baş tarafa bakalım. Real'in sahte ölüm olayını ayarlayan Daedalus'i gözetliyorlar. 

-
Asansörde 2 dakika 17 saniye kalan Raul nedenini öğrenmek istiyor haliyle. Öyle demeyin çok pis bişey asansörde kalmak
Sonra öğreniyoruz ki bu tür kesintiler olurmuş normalmiş ama bu seferki en uzunuymuş. Listede de görüdüğü gibi
Bu bölümdeki zeka savaşı çok hoş diye bir anektod atıp devam ediyorum

-
 verlien bilgilere bakalım

-
 yaa yaa tamda Raulun dediği gibi

-
 kesinti süresine bir daha bakalım aa meğer o da 02:17:23 imiiiiş...ehe :D

-
 nihayetinde şimdiye kadar ki bütün tiyatro kimsenin dinlemediği bir anda bu konuşmanın yapılması içindi. Gelelim Raula şu surat ifadesini verdirten cümleye
"cogito virüsünü silah olarak kullanmak"

-
O elinde oynadığı zımbırtı buymuş demek ki. Raul diyor ki o saldırıyı kendine sen yaptın ki hem Vekili kendine saklayabilesin hem de Real'in hayatta olduğunu

-
 bu sırada görüyoruz ki Real iggy ile bir kubbeye varmış bile. Hani şu sadece robotların olduğu

-
 Raul diyor ki Real'i başka bir vekil bulma umuduyla dışarı yolladın ama onları dışarıda koruyamazsın. Ha bu arada Reali ve seni öldürmeye çalışan ben değilim.. Gerçekten
daedalus bunu beklemiyor gibi. Ne dersiniz?

-
 Eh Raul ben kül yutmam diyor ve elektrik kesilmesiyle kendine ev yapımı Vekil yapacak enerji biriktirmişindir diyor.

-
 burayı tam anlamadım işin aslı-daedalus ın Real aşkından başka-. Ama gördüğüm kadarıyla daedalus bütün o tezgahı sırf Real yani monadı geri almak için yapmış...?
Asıl merak uyandıran kısım şu sahneden önce Real'in bir tür hayal görmesi

-
 vee bölümü o toplanan enerjinin Vekilleri öldürmek için mermi yapmak üzere harcandığını hatta Real'in buna uygun bir silah değişimi yaptığını görmemizle bitiyor

-
 ha bitirmeden şunu sorayım. Şu son sahnede birden durup normal güzergahından ayrılan robot ne iş?


bölüm 11 anamnesis beyaz karanlığın içinde

bölümü hiçliğin ortasında bulduğu kitapçı Vincent ile açıyoruz. Burada bir kitapçı gördüğüne şaşıran ana oğlana cevabım çok basit 
"Ha buna mı şaşırıyorsun o kadar şeyden?"

-
 2 vekil gördüğümüz tek bir kubbe vardı. ben şimdi nasıl sayacam romdeau hariç 2,5 kubbe gördük diye mi :/ en iyisi vekil sayısını söyleyeyim
ergo 1 monad 2 güneş ve ay vekilleri 3-4

-
 Evet bir parmak şıklatmasıyla adamı dondurabiliyorsun.

-

 işte aradığım süper güç. Nesnelerin yanından geçerek onları düzeltme!!! evde armita hücresi yapmak için araştırma yapayım

-
 buradaki ses bizim orjinal ergo proxy'e ait.

-
 iç hesaplaşma falan anlamam ne bu :/
anladık sen vekilsin hoody amcanın vekil hakkında dediklerini yapabilirsin ve mosktan öncesini hatırlamıyorsun.
Nedeni ise resimde görüldüğü üzere basit ama çözümlemesi zor

-

-
 dünya yıkıldı ve yaşam döngüsü durdu. dünyaya içinde yaşayan biri olmadığı sürece dünya denemez. 
tıpkı bir kitabın okunmadığında çürüyeceği gibi.
Sanırım burada dünyaya neden proxy'leri bıraktıklarını açıklıyor. Yani sadece gezegeni terkedip düzelene kadar dönmeyebilirlerdi değil mi?
Hayır dünyada yaşam devam etmeli. Vekiller aracılığıyla bile olsa

-
 adamın sitem ettiği noktaya gel :D

-
 lan hepte pinolu kısımlar önemli sözlerin olduğu yere gelmiş :/

-
bu arada sonunda anladım ben bir Vekilim dediği kısımda ekrana tükürüyordum neredeyse "hay senin gibi adama" diye


bölüm 12 hideout

Evet bölümü esas oğlan ile kızımızın buluşmasıyla açıyoruz. Buluşmuşlar, tartışmışlar, düşmüşler yollara

Iggy'nin dediğine göre "bir şekilde bulduk ama yakıt Allah'a emanet" modunda takip ediyorlar.
Bu sırada Pino esas kızımızın kendileriyle gelmesi dolayısıyla esas oğlanın mutluluğunu görüyor ve muhtemelen pirinç devrelerinden çıkan sinyaller ona gördüğü yüz ifadesi böyle tanımlatıyor.  
"Peki neden bu resim?"
"Çünkü Pino çok tatlı"

Pino'da olmasa çekilmez la bu seri:D
Tabii bu resmi atmamın tek nedeni komedi değil. Bakınız arkadaki silüet

Pino virüslü olduğu için iggy'ye burada kalması talimatı geliyor Real'den. Bende bu bir anlık sahneyi yakaladım sizin için.
Resme "virüslü özgürlük ve sağlam hapis" adını veriyorum. Lan benden süper felsefeci fotoğrafçı olur ha:D

Aksi tarafındaki Real'in Pinoyu kovmasıyla bu sahneyi elde ediyoruz.
Peşinden bize aslında olaya ne kadar az hakim olduğunu belirten bir karşılık veriyor.
"Senin Vekil olduğuna inanmıyorum"

Meştebeyle içtikleri çorba bir yana dertleşiyorlar artık.

Eh nihayetinde çıkarılan en mantıklı sonucu çıkarmış esas oğlan. 
Buraya gelirken 2 vekil katlettiğinden falan söz etti.

Abla sen yanlış gelmişin yahu? Dön şöyle, o daedlaus'un oradan sapmayacaktın, dön.


Hmm evet böyle bir şey var. Buradan ulaştığımız noktayı hatırlatayım. 
Yukarıda da belirttiğim üzere kubbeler Vekilleri tüketiyor sonunda tükenen Vekil ile kubbe çöküyor sistem çöküyor.
Böyle bakınca kubbelerin hemen hemen yakın zamanlarda çökmeye başladığını görüyoruz aslında.
Acaba Vekilleri yollayanlar bunu hesaplayıp bir tür gerim sayım gibi muamele etmiş olabilir mi?

Bak aklıma ne geldi. Şimdi Vincent'in kafasına baktığımızda Monad'ı öldürdüğünü görmüştük.
Zaten Mosk'ta artık var olmadığı için çokta sorun değil mantıksal olarak. Ama duygusal olarka işler daha
karışık. Elimizde bir adet Real yani Daedlaus'un el yapımı Vekili Monad ve Ergo proxy'nin elinden çıkma gölgesi var.
Şimdilik baktığımda bir şeye tekabül etmiyor ama hani şöyle düşününce mantıklı 
"Neden bunlar ana karakter? Yani ne özelliği var?" evet böyle bakınca bu tespit yerinde oldu.


Ahahaha:D

Adam sana aşkını itiraf etsin sen hala silahı düşün :/
"Neden bu sahne?"
"Öyle rastgeldi" ehe ;D

Real "Kimsede gözüm yok" ayaklarına nasıl yatılır? Ders 1 verirken Iggy'nin yakıtımız yok daha ileri gitmeyelim diye her fırsatta hatırlattığını belirtmek isterim.

Ya işte görev aşkından doğan insanı insan yapan bir özellik. Uyuz kapmış olabilirsiniz esas kızımıza ama "özgür irade ile kandırmak" pek çok felsefede canlılığın kanıtı olarak kabl görmüştür.
Bknz: "Patates canlıdır ama kimseyi kandıramaz." :)
"Bu kadar basit bir sahneden neden b kadar derinlemesine girdin?"
"Sanki bir süredir çok boş yazıyorum gibi geldi:/"


-

Hayırlı işleeeer
Vince'in "Sen benim kız arkadaşıma nasıl dokunursun nan frankeştayn" sratını görüyoruuz burada.
Bir an önce de Vince'in Vkil otomatik pilot devreye girmiş ve Iggy'nin "Virüs kapmamak için biraz geç değil mi?" lafını söylediği yerde ve gözü önünde kendinden geçip buuraya koşmştr.
Zira vekille karşılaşınca böyle oluyor demek ki

Evet sevgili pokemonlarım yine napıp ettim bir anlık sahne yakaladım size.
Real atıp ttyor ama ne zaman Vekil görse donp kalma titreme gibi travmatik hareketler içine giriyor. Sadece bizimkini görünce bir dudağına uuzanma ve göz yaşı dökme eğilimi var.


İşte böyle. Kolunu koparıp robot olduğunu gördüğü kıza bakarken olan oldu.
Sondaki Iggy'nin kendisiyle hesaplaşması resimlerle anlatılamayacak seviyede :D
Bir açın bilinçli olarak bakın bence





-Bölüm 13 kavramsal kör nokta
Evin ters istikameti



Bölümü Iggy'nin heykellerden yediği azarla açıyoruz. Meğer hep azarlamışlar bunu "niye kafasına göre hareket ediyor bu kız?" diye
Tabii robot olsa sorun değil ama Cogito saolsun dokunmuş anlayacağınız

Iggy artık anılarına da bakabiliyor. Robot demişler binmişler üstüne vurmuşlar kırbacı -psikolojik olarak- anlayacağınız

Tipi yüzünden ihtiyaç molası veriyorlar Metro dinlenme tesisinde. 
Bacağı ağrıyan Real "medikal check" yani sağlık kontrolü istiyor Pinodan ama ne anlar Pino :D
Sonrasında "Nasıl oldu da bu kadar yol gittin?" diyor esas oğlana ve cevabı buluyor.

Iggy girer sahneye.
Bunu koyma nedenim bir noktaya parmak basmak istemem. Bölüm Iggy'nin arkadaşlar.

Aracına tecavüz eden tek kolsuz otorav ölü Vekili için o kadar uğraşınca iggy de "zaten Vekillere gıcık kaptım al ne halt yiyosan ye" moduna girer


Burayı capslarla doldurmak istemiyorum. -keşke gif yapmasını bilsem- Temsili olarak bununla devam edeyim.
Burası otoravların yapıldığı/olduğu yer.-aynı zamanda insanlarında olabilir. Ve ya direk insanların. Evet çözemedim zira çok şaibeli konuşuyor bu teneke. Zaten her dediğine de inanmamak gerek. Ben bir tek Pinoya güvenirim:/-
Muhtemelen Real'in öldürdüğü Vekil çok enerji harcamasın diye kendi sevimli ve ses kartı olmayan otoravı bir iş becermiş. Zira Iggy o yosunlarla oynayınca geri koydu yosunları.

Evet senin saçını tarayamaz bikere taaammıııı! *Pışık*
Yalnız sen "keşke iggy olsaydı" tavırlarınla millete patronluk taslayıp tripleri saçarken iggy aydınlanma yaşıyor 

hayırlı işleeeeeer

Ergo proxy den aşıklara tavsiye. Sevdiğiniz kızın saçını tarayın, Becerebilirseniz size güvenir.

Hmmm Kendi ağızıyla burada olduğunu söylüyor ama gerek anılarından gerek ilk bölümden edindiğim izlenimler bana daha öncesinden beri Cogito virüsü taşıdığını söylüyor.
Neyse kendi açıkladıysa canon kabul etmek lazım diyeyim ve daha önce yaptığım çıkarımların nasıl fan çıkarımları olduğuna vurgu yapayım.
Nihayetinde kendi çıkardığınız ders ve sonuçlar en iyisidir ki bu serinin amacı da bu bence:)

Aşk acıtır derler:D

real twitter: Iggy virüsten öldü sen iggy değilsin!
#direniggy
iggy twitter: costumize ettim! Değiştirdim yani!
#süperbişey#hop#orhangencebay#oldu#hop#bülentersoy
ben:bende istiyom nan kıskandım!
#twitter hesabım yok aslında#nasıl yazıyorum o zaman böyle?

Demem o ki gençler iyi insanların ve ya otoravların sabrını sınamayın :D

rasgele biri: adam haklı abi. Bu karıda da hep bi tripler, bi havalar...
ben: otorav o adam değil
rasgele başka biri: Dizel mi? Tüplü mü?

Silahı alan iggy Vincent'in peşine düşer nihayetinde. Eh benzin bitti çünkü UFOnun
Vinc in tekneyi çalacak ama Vekili öldürmesi gerek. Real'in tabancası ne güne duruyor
Bu sırada sahne değişmeden tek kollu otorav belirir

Ses kartından yoksun otoravımız 32-33 ingiliz anahtarı ile Real'in kabına vuradursun
iggy den ilginç bir çıkarım görüyoruz


hobaa bu sahne iyiydi :D 
"gözlerin Real bu silahı sana doğrulttuğunda da aynı bu şekildeydi. Onu öldüreceksin!"
derken daha kucağındaki çalı çırpı yere düşmeden iggy'nin elindeki silaha vurup önünde "sen hayırdır?" ifadesiyle duruyor vince

bu sahneyi ilk izlerkende çok gülmüştüm :D
ama yani onca kuulluğun altında neden gerçekçi olduğundan bu sahne sayesinde bahsedebildim:)

ama yani sıktı bu muhabbette artık:/ iggy bizim tek kollu otoravdan da kurtardı vince in şekil bakışlarından sonra 
O otorav Vekili öldürdüğü için Real'i suçlyordu diye hatırlatmamı da yapayım. Aslen Real'i kurtarmadı yani intikam arıyordu İggy nin aydınlanma sürecinde dediklerinden dolayı
Iggy vince'i öldürmeye gitti, sessiz otoravda Real'i. Sonuç Vekiller ölmez otoravlar bölünmez!

Derken vurulan otorav kendini imhaya ayarlayarak ana kızımızın üstüne atlar ve tam patlayacakken iggy ve vince'in ilk ve son takım çalışması ile iggy otoravla havaya uçarken vince de aşkısına siper olur
sevgilim: bana hiç böyle siper olmadın hıh
ben:.....................

bir şeyin değerini kaybedince anlama bakışı
iggynin heceleyerek konuuşan yarım kafasına bakan Realden

şakaya vuruyom ama buralar kötüydü be:/
iggy cogito virüsünün etkisiyle bir atarlanıp bir sakinleşen sesiyle hem sevip hem sövüyor falan




hadi hadi sesin titriyor hala:)

ben: Vince delikanlı adam usta
rasgele adam: Vekil o
ben: vaay benden aldığını bana satmak he çakaaaal

-Bölüm 14 Ophelia


 bölümü üzerinde battaniye ile -ev hali işte- bir Vince açıyor.
 Bu arada yeni kubbeye gelirler. tüketici çılgınlarının en sevdiği kubbeymiş bu
şimdi, vekil ile çatışma halinde kubbe gördük. Sırf otoravlı kubbe gördük. Şimdide ikisi de yok. Peki ne var? *dramatik*

 manalı bakış atıyorum şu an siz sevgili pokemonlarıma
 "ben duymadım dediğini"
Varan biiiiir
aslında yalan değil gerçekten duymadı dediğini çünkü orada yoktu :D
 bende istiyom ya:D
  Varan ikiiiii
Real en son çatıya çıkıyordu ne ara döndü yemek yemeye değil mi ama
Tamam tamam böyle uzatmayacam. 
Özetleyeyim hemen. Kubbede kalmaya çalışan tabii ki bizikiler değil:) Gerisi dikkatli bir seyirci olmaya bakıyor.
İpucu: Yansımalara bakın:)
 Nereden caps alacağımı kestiremediğim bir bölüm oluyor.
Yalnız zırt pırt gördüğümüz suda yatan Real'in başlangıç noktası bu.
Bu bölüm daha çok filler gibi geçmiş zaten. Yemek için durdukları bir kubbe işte. Boş geçmeyelim bir Vekilde burada işleyelim demişler.
Yalnız dikkat gerektirdiği için diğer bölümler kadar tekrar izlenebilirliği olan bir bölüm olmuş:)
Evet Vekil'in gölgesi bile aynı anda 2 yerde bulunamayacağına göre jeton düşüyor bölümün yarısında


 kıyamam lan :/

 ben: pino farkı ikiiiiiiii
sen: hani bırakıyodun lan bunu
ben: tamam tamam böyle uzatmayacam
sen: he şöyle adam ol.
sen: ..............
sen: lan?
 hay senin motivasyonunu
 bunu yapmayacaktın işte
 tamam lafımı geri alıyorum. Meğer Vekillerin yalnızlık olgusunuda işliyormuş.
Bu kubbenin Vekili milleti katletmiş çünkü onu sevmiyorlarmış.
 Evet bu bölümü de böyle kıyak bitiriyoruz

bölüm 15
 Geldik seri ile ilgili en çok sorunun cevaplandığı bölüme
yalama saçlı Vince'i özlemiş miydiniz?
cevap Pascal bu arada
 favori bölümlerinden birindeyiz bu arada
 30 dakikada 1 milyon puan alırsa sunucu ölecek alamazsa kendisi.
Yarışma konsepti basit değil mi?
 basit konseptli bir yarışma işte
 AHahahahAHAHa
 Açıp bir de siz deneyin bakalım bilebilcek misiniz? :P
 dediğinizi duyar gibiyim.
YANILDINIZ!
daha da kötüsü cevabı koymayacam. Neden? Çünkü ben kötüyüm muhahhahahaha!
 kısırlık dalgası buradan çıkıyor demek. 
Bu bölümü açıp izleyin ya böyle capsla anlatılacak gibi değil
Zaten buraya kadar analiz yaptım yeter yahu gerisini izleyin işte sarar artık izlemesi
 bu arada canlı yayınmış yarışma. Ama reklamlardan izlenmez o sonra internetten bulur takılırız

 bumerang ile tanışın
 cevap proxy
 bumerang projesi
Bu bölümde böyleydi işte. Bayağı bilgilendik. Bu Vekil'in dövüşme şeklide böyleymiş. Hep kavga gürültü beklemeyin. Felsefik anime bu

Bölüm 16

 Hani şu rüzgar olmadığından yolda kaldıkları bölüm var ya o işte.
Madem yolda kaldınız ne diye erken kalkarsınız ki? Yatın aşşa uyuyun harcanmasın yiyecek stokları değil mi ama?
 iyi güldüm bu bölümde :D



hem diyo ki saçımıda yıkayacam hem de s sorununu çözdük diyo :D
açın izleyin bu bölümü ya ciddiyim bak
Bu bölüme yapacak yorum yok. Komedi işte. Ama eğlenceliydi tam böyle hani seriyi tanıtmak için bir bölüm göstermen gerekir ya işte bu bölüm ideal. Spoiler yok ve eğlenceli. Tam seriyi yansıtmasa da beğenilme potansiyeli var

Bölüm 17


hmm
Coming soon...

dertli dedi ki...

Devam et artık :D

saga dedi ki...

Vaay başlığın takipçisi var demek :D Ben kafama göre yazıyordum gelen geçen yok diye ama madem takipçi var biraz daha elimi çabuk tutarım:)

dertli dedi ki...

:D ya ben diziyi bitirdim ama kafamda çok soru işareti kaldı senin yazıların da baya aydınlatıcı oldu tam okurkeeen bir de baktım devamı yok :D:D bekleyecez artık :D ve tabi başlık bittikten sonra da sorularım olucak :D:D:D

saga dedi ki...

Başta da dediğim gibi sonuçta bunların hiçbiri resmi değil ama çoğu-kaynak olarak verdiğim linklerde görüldüğü üzere-fanlarca ortaya atılmış şeyler. Linkten çeviri olmayan kısımlarda bendenize zat-ı muhtereme ait zaten :)
Biterse bir gün sorarsın daha yarı yolu yeni ettik ve devam etmeden önce ne yazmışım diye bakmam gerekiyor benimde :D Cevaplayabileceğimde meçhul ya neyse. *Spiker modu* bizimle kalın!!!

dertli dedi ki...

devaaaaaaaaaaam :D

BusyDoingNothing dedi ki...

Devamını bekliyorum ciddi anlamda . Akılda kalan yerleri çok güzel bir şekilde dile getirmişsiniz , çok hoş bir yazım tarzınız var. Merakla bekliyorum devamını , haberiniz olsun :)

saga dedi ki...

Teşekkürler.

Unknown dedi ki...

çok güzel olmuş ellerine sağlık.

dertli dedi ki...

DEVAM

BusyDoingNothing dedi ki...

Bekleme yapma :P

saga dedi ki...

Teşekkürler

saga dedi ki...

güncelleme geldi

saga dedi ki...

güncellendi

BusyDoingNothing dedi ki...

teşekkürler

BusyDoingNothing dedi ki...

aslına bakarsan seriyle ilgili olup 'isim koyamadığımdan' ötürü araştıramadığım iki şey var. Birincisi 2.ci bölümde potemkim zırhlısı filmindeki merdivenli sahneye atıf yapıldığı sırada auto reiv 'in yaptığı ellerini birleştirip yukarı bakma hareketinin anlamı ve kökeni , ikincisi ise ophelia bölümünde re l mayer 'in göldeyken yaptığı şu hareket. Mevzu bahis hareket olunca araştırmak zor oluyor. Seriyle ilgili araştırma yaparken bir kaynakta rastgelme ihtimalin olduğundan bir sorayım dedim.

saga dedi ki...

"Dua etme" olarak geçiyor ilk dediğin sahne için. İnsanlığın ne demek olduğuna değin bir gönderme. Hayvanlar alemindeki düşünebilen tek canlının-insan- aynı zamanda ibadet etme, daha büyük bir güce inanma eylemini gerçekleştirdiğini söylüyor seri.
İkinci hareket basitçe Shakespeare'in Hamlet isimli oyunundan. Şimdi baktığım kadarıyla ingiliz ressamın teki oradaki kızın-Ophelia- boğularak ölümünü böyle resmetmiş.

Unknown dedi ki...

Abi devam et cidden hani çok güzel okuyodum bi baktım coming soon bi üzüntü çöktü

BusyDoingNothing dedi ki...

teşekkürler :)

saga dedi ki...

Saolasın:) meşgul olduğum için uzun aralıklarla yapabiliyoruum ancak

MrSakal dedi ki...

Devamı gelecek mi? Çok zaman geçti çünkü.

saga dedi ki...

yorum gelmediği için takipçileri gitti diye düşünüyordum madem bakan var devamı en kısa zamanda gelecektir...yalnız muhtemelen bu hafta ve önümüzdeki hafta olmaz çünkü sınav haftası

MrSakal dedi ki...

Merakla bekliyprım o vakit. Bir de benim de birkaç tane düşüncem var o takıldığın noktalarla ilgili. Analizin bitince ve ben tekrar izleyip emin olup söylemeyi düşünüyorum.

Unknown dedi ki...

Arkadaşım artık bitir şunu,
bak kızarım HAAA... :D

Unknown dedi ki...

Bitirseydin keske :(

saga dedi ki...

Keşkelerle olmuyor vakit bulup yazmak lazım işte :(
Ama bitecek merak etmeyin gerekirse 1 sene sürecek ama bitecek ben umutluyum hala :D

sudekantanir dedi ki...

Ah ah bitmiştir ümidiyle sonuna kadar okudum ama bitmediğini görünce hüzün oldu her yer

saga dedi ki...

yorum geldikçe aklıma geliyor ancak maalesef :/ hemen bir bölüm daha bakayım madem ancak haftaya falan gelir gerçi

Ergo Pırakşi dedi ki...

4 sene olmuş artık bu konunun bitmesi gerek birde ben hatırlatayım. Sen yaparsın hadi bizi merakta bırakma adamsın.

Adsız dedi ki...

17.bölüme kadar okudum cidden çok faydalı olmuş izlemek yetmiyor her bölüm üzerine düşünüp kafa yormak gerekiyor yazar senaryoyu suratımıza fırlatmamış düşünüp senaryoyu çıkarmamızı istemiş ben 3 4 günde bitirdim pek bir şey anlamadım düşünüp bir şeyler çıkardım ama başka görüşleri görünce kendi çıkarımlarımın çok sığ kaldığını gördüm cidden

6 bölüm daha analiz yap

heyecanla bekliyorum

Ronsard Rell dedi ki...

Seriyi arşive ekledim tekrar başlamadan önce bir baştan sona okurum artık.

Eray C. dedi ki...

Çok güzel hazırlamışsın yazıyı teşekkür ederim. Devamını yaz yaz diye darlamayacağım üzerinden 4 yıldan fazla zaman geçmiş, yazmak istersen zaten yazarsın. Sadece teşekkür etmek için bu yorumu bırakıyorum :)

Adsız dedi ki...

Berbat bir yazı

Adsız dedi ki...

Son yorumu yazanı kınayarak başlıyorum. Ben bugün bitirdim animeyi ve sorularıma cevap bulabildiğim için mutluyum, teşekkürü borç bilirim.
Yazının 17. bölüm ile sonlanması üzdü, tıpkı rüzgarsız olunca tavşanın kalakalması gibi kaldık yıllarca :)
Devamı gelirse ben buralarda olurum gibi...

Unknown dedi ki...

Tamamıyla emek dolu bir yazı, umarımm devamı gelir. Animeyi az önce bitirmenin hüznüyle okudum yazıyı, teselli etti gibi (:

Unknown dedi ki...

Öncelikle yazınıza denk gelmiş olmak beni mutlu etti. Bu tarz animeleri izleyim yorumlarını/incelemelerini okumak cidden hoşuma gidiyor ve bölüm bölüm olması daha da hoş bir şey. Umarım devamını getirmeyi unutmamışsınızdır. Ben de merakla bekliyorum yorum atan herkes gibi.

vinsento dedi ki...

animeye yakışır bi analiz olmuş cidden teşekkürler :DD

simoji dedi ki...

yorumlarınızı çok beğendim, fark etmediğim ve anlamadığım kısımları çok
iyi açıklamışsınız. Ayrıca bu animeyi böyle gerçekten sevip araştıran insanların toplandığı bir site olmuş çok hoş...

Tris dedi ki...

Yazdıklarını okudum ve çok hoşuma gitti, dikkatimi çektin. Sanırım 2018 den beri aktif değilsin... Sana nasıl ulaşabilirim?

Tris dedi ki...

Seninle sohbet etmek istiyorum, eğer bunu görüyorsan sana nereden ulaşabileceğimi söyle lütfen.

Karad dedi ki...

Bu son derece gerzek arkadaşimiz ergo proxy in hic de önemli olmayan dış kabuğunu ikinarak cikarmaya calismis. Ergo proxy şeylerin ne olduguyla degil ne anlama geldigiyle alakalidir.dış kurgu hic onemli olmadigindan zaten vermeye tenezzül etmemislerdir.. Ergo proxy i gayet carpitan ve yozlastiran bir çözümleme

Unknown dedi ki...

Seriyi izlenebilir yapan dış kabuğudur ve her şeyi gibi dış kabuğu da pek anlaşılır değil. Çözümleme yapan bu arkadaşımız gayet iyi bir iş yapmış ve zor da olsa devamının gelmesini isterim. Her ne kadar her şeyi anladığını düşünüldüğüyse de akıl akıldan üstün olduğundan fark edilemeyen güzel detayları fark edebiliyor.

perestises dedi ki...

uzerinden yıllar gecmis, sizle konuşmak mümkün olsaydı keske